De kunst van het flirten

Met flirten kun je aardig wat voor elkaar krijgen. Het is dé manier om op te vallen en nieuwe deuren te openen. Voorwaarde is wel dat je het zakelijk houdt. Waar ligt de grens en hoe bewaak je die? Angelique van ’t Riet van de Universal Flirting Academy over effectief zakelijk flirten. 

De vrijdagmiddagborrel op de zaak, een etentje met klanten of de nieuwjaarsreceptie; het zijn mooie gelegenheden om te netwerken en eens een visje uit te gooien. Toch is niet iedereen als een vis in het water op die gelegenheden. Sommigen zijn te stroef in de omgang, anderen gooien de remmen juist weer te snel los. Op safe spelen werkt niet, flirten wel. Flirtcoach Angelique: ‘In het zakenleven gaat het vaak om gunnen. Door flirten kun je je onderscheiden en word je minder snel ingewisseld.’

Play the game! Maar hoe? ‘Bij zakelijk flirten gaat het om het laten bloeien van je gesprekspartner. Dat doe je door positieve aandacht te geven. Je moet goed kunnen luisteren en oprechte interesse tonen. Als je dat doet, opent zich een wereld van nieuwe mogelijkheden.’ Waar ligt de grens?

‘Er mag geen lichamelijk contact plaatsvinden. Uiteraard kun je iemand een hand geven of een schouderklopje, maar een arm om iemand heen slaan, dicht tegen iemand aan gaan zitten of je hand op een knie leggen gaat al snel te ver. Verder moet je je bewust zijn van je lichaamstaal en je kleding. Met een diep decolleté of juist een vormeloos colbert geef je al snel de verkeerde indruk.’

Goed nieuws voor horken en feestbeesten: flirten is te leren. ‘Als kind wisten we allemaal hoe we iets voor elkaar konden krijgen. Veel volwassenen hebben dit afgeleerd; ze worden belemmerd door hun ego, angst en conditionering. Dat zijn de thema’s waarop we trainen. Flirten is geen trucje; de intentie moet zuiver zijn, dan kun je er veel mee bereiken.’

 Doen:

  • Stel jezelf doelen: bedenk vooraf wat je wilt bereiken: met wie wil je spreken, met wie wil je kennismaken en welke mensen wil je aan elkaar voorstellen?
  • Luisteren: indruk maken op je gesprekspartner? Jezelf verkopen door al je wapenfeiten op te sommen werkt niet, luisteren wel.
  • Dress for success: op een zakelijk feestje mag je wel wat meer uitpakken dan op een gemiddelde werkdag, maar houd het stijlvol.
  • Maak er een gewoonte van: gooi je charmes niet alleen op feestjes in de strijd. Zakelijk flirten leent zich voor elk zakelijk contact, op elk moment.

Niet doen:

  • Te veel drinken: netwerken onder invloed maakt meer kapot dan je lief is. Alle gradaties van licht aangeschoten tot aan serieuze promillages dienen vermeden te worden.
  • Aanraken: een stevige handdruk, een schouderklopje of zelfs begroetingszoenen mogen, maar dat is dan ook het hele repertoire. Gebrek aan zitplaatsen? Ga niet schouder aan schouder met je klant zitten of op schoot bij een welwillende collega. Blijf staan!
  • Bot afwijzen: toont je baas, collega of klant meer dan zakelijke interesse in je? Wees duidelijk, maar blijf tactisch. Betrek een ander bij het gesprek of maak je eigen intentie nog eens duidelijk.
  • Slijmen: maak alleen complimenten die je echt meent. Er is geen grotere turn off dan overdreven complimentjes.

Leren flirten? Kijk op: www.universalflirtingacademy.com

 Brunel Magazine, april 2009, Brunel Nederland, coördinatie Redactie Quita, tekst: Moniek Moorman

%d bloggers liken dit: