Dress for success

Carrière maken? Begin bij je garderobe. In de juiste outfit klim je heel wat sneller naar de top. Maar wat is de juiste werkkleding? En wat zeker niet? Personal shopper Suzi Vasques Dias weet raad. 

Een prachtig pak in de verkeerde kleur. Een elegant jurkje dat net te krap zit. Een horloge dat tien keer duurder is dan je (potentiële) opdrachtgever om zijn pols heeft. Zelfs als je je kleding met zorg kiest, kan er veel misgaan. Suzi Vasques Dias weet er alles van, ze geeft workshops zakelijk kleden: ‘De eerste indruk is voor 55% gebaseerd op uiterlijk en slechts 7% op de inhoud van je boodschap. Investeren in je uiterlijke performance heeft dus zeker zin.

Dat begint met de vraag: hoe zakelijk moet het zijn? Heerst er echt een (mantel)pakkencultuur of mag het ook wat losser? Dat laatste zie je steeds vaker. Je kunt ook representatief zijn in casual chique, maar dat vraagt wel meer kennis van styling, kleur en accessoires.

Kleur is altijd een hele bepalende factor. Wat wil je uitstralen? In donkerblauw zie je er zakelijk en professioneel uit, maar als je tevens toegankelijk wilt overkomen kan een donkerbruin jasje met roze overhemd of blouse een betere keuze zijn.

Bij afspraken buiten de deur moet je rekening houden met de verwachtingen van de klant. Je hoeft niet zijn kledingcultuur over te nemen, maar wel in het ‘plaatje’ passen. Dat verschilt per branche. Werk je in de zakelijke of financiële dienstverlening dan verwacht men een strakker pak dan wanneer je op een reclamebureau werkt. Het allerbelangrijkste? Dat je je lekker voelt in je kleding, dan ben je op je best.’

Meer advies? Kijk op: www.depersonalshopper.nl

 Valkuilen voor dames

– modetrends
Modieus is niet automatisch gelijk aan representatief. Skinny pantalon, folkloristische prints of pofmouwen? Blijf kritisch.
– bukproof?
Een diep decolleté of string boven je heupbroek? Doe de check al in het pashokje.
– kledingmaat 
Koop je kleding in de juiste maat. In een maatje minder lijk je juist een volle maat meer.
– open schoenen
Mochten ze überhaupt zijn toegestaan, zorg dan niet alleen voor feilloos gelakte nagels, maar ook voor eeltloze hielen.

Valkuilen voor heren

– sokken!
Ze zijn altijd zichtbaar, zeker als ze uit de toon vallen. Witte sokken – Suzi signaleert ze nog – kunnen echt alleen op de tennisbaan.
– het pak
Ook een klassiek herenpak is op een dag gedateerd. Alle pakken uit de vorige eeuw zijn zeker over the hill.
– strijken
Een ongestreken hemd is synoniem aan alles wat je niet wilt uitstralen. Krijg je het zelf niet voor elkaar? Besteed het uit!
– warm weer
Is het echt te heet voor een jasje? Neem ‘m mee over je arm, en natuurlijk heeft je overhemd altijd lange mouwen.

Brunel Magazine, september 2008, Brunel Nederland, coördinatie Redactie Quita, tekst: Moniek Moorman

%d bloggers liken dit: