Flowchart van een carrière

Hoe kun je als secretaresse carrière maken? Welke keuzes horen daarbij? En welke niet? Wat zijn de struikelblokken en wat te doen als het plafond in zicht komt? Ontdek hoe andere secretaresses dat doen. Dit keer de loopbaan van Minoe Mulder.

Minoe Mulder (39 jaar) heeft er lang over gedaan om te ontdekken wat ze wilde worden. Het steeds terugkerende probleem: ze vindt ‘honderdduizend’ dingen leuk, maar nooit voor lang. Ze omschrijft zichzelf als een echte jobhopper en dat zie je aan haar CV. Na zo’n vijf banen en diverse hele – en halve – studies koos Minoe in november 2008 voor het Direct Team. Een gouden stap. Minoe: “Via Secretary Plus kom ik steeds in interessante jobs terecht, bij de meest uiteenlopende bedrijven. Ze houden mij nu al 3,5 jaar superenthousiast.”

Opleiding. Als kind droomde Minoe van een leven als archeologe. Veel reizen, mensen ontmoeten en interessante ontdekkingen doen. Na een gesprek met een echte archeoloog was ze meteen ‘genezen’. Toen ze haar VWO-diploma op zak had, en een blauwe maandag Frans had gestudeerd, begon ze direct met werken. Voordat ze aan haar tweede baan begon haalde ze – heel praktisch – het Schoeversdiploma PR-assistent. Op 23-jarige leeftijd besloot ze toch te gaan studeren: geschiedenis, maar na het behalen van haar propedeuse lonkte het bedrijfsleven weer. Eenmaal aan het werk besloot Minoe om in de avonduren HEAO-CE te gaan doen. De eerste drie studiejaren verliepen voorspoedig, daarna heeft het wel eventjes geduurd voordat ze dat felbegeerde papiertje op zak had. Minoe: “Ik heb nergens spijt van, behalve dat ik destijds de HEAO niet heb afgemaakt. Gelukkig heb ik mijn diploma later alsnog gehaald.”

Eerste baan: duizendpoot bij Antilliaanse krant. Na het VWO ging Minoe Frans studeren, eventjes. “Al na een paar maanden wist ik dat dit het niet was. Ik vond het oersaai. In plaats daarvan ging ik met mijn toenmalige vriendje mee naar de Antillen. Heel impulsief. Ik vertrok zonder een plan of zicht op werk. In de eerste week daar ben ik vanaf het strand het kantoor van The Chronicle, de lokale krant, binnengelopen en heb om werk gevraagd. Ik kon meteen aan de slag. Twee jaar lang heb ik daar van alles gedaan: advertentieopmaak, administratie, facturatie tot en met het schrijven van de wekelijkse kinderpagina. Een geweldige tijd. Eenmaal terug in Nederland heb ik me ingeschreven voor de opleiding journalistiek.”

Tweede en derde baan: leuk en minder leuk. Helaas werd Minoe uitgeloot voor de opleiding; journalist worden zat er even niet in. “In plaats daarvan heb ik een jaar Schoevers gedaan. Met dat ‘papiertje’ kon ik direct aan de slag als management secretaresse bij Akzo Nobel. Het was leuk en leerzaam, maar na twee jaar had ik toch weer zin om verder te studeren. Het werd een studie geschiedenis, een vak dat altijd mijn interesse heeft gehad. Ik haalde mijn propedeuse, maar in plaats van doorstuderen besloot ik om toch weer te gaan werken. Ik heb een paar maanden verzekeringen verkocht, maar dat bleek niets voor mij te zijn!”

Vierde baan: topdrukte en time-out. In haar volgende baan – projectsecretaresse bij ITS Nijmegen – heeft Minoe het lang naar haar zin gehad: zeven jaar! “In die periode heb ik een relatie gekregen en twee kinderen. Ook ben ik in de avonduren een HBO-studie gaan doen: HEAO-CE. Een hele drukke tijd, zeker omdat mijn partner als horecaondernemer bijna nooit thuis was. In het vierde jaar van mijn  opleiding liep ik vast. Ik besloot om tijdelijk met studeren te stoppen, en vervolgens ook met werken.”

Vijfde baan: verder studeren. Minoe heeft uiteindelijk drie jaar niet gewerkt en niet gestudeerd, maar ook niet stilgezeten: “Met twee kleine kinderen ben je altijd druk, daarbij heb ik veel vrijwilligerswerk gedaan. Totdat er een einde aan mijn relatie kwam. Ik moest en wilde weer aan het werk. Natuurlijk baalde ik op dat moment enorm van mijn onafgemaakte studie. Gelukkig kon ik wel weer terugvallen op mijn Schoeversdiploma. Tijdens mijn sollicitatie bij Organon kwam mijn HEAO-opleiding aan de orde. Mijn nieuwe baas zei dat ik de baan kreeg op voorwaarde dat ik de opleiding zou afmaken. Dat was geweldig!”

Huidige functie: draai gevonden bij Secretary Plus. Bij Organon hield Minoe zich bezig met het opzetten van een nieuw secretariaat en het assisteren bij lopende projecten. Een gevarieerde en uitdagende baan, tot haar contract door bedrijfsovername niet werd verlengd. En toen? “Toen ben ik in Den Bosch bij Secretary Plus naar binnen gelopen. Ik had al veel van ze gehoord en het klikte direct. Ze vonden mij iemand voor het Direct Team. Ik had natuurlijk inmiddels veel ervaring in allerlei ondersteunende functies. Mij leek het vooral een goede manier om in de keuken van verschillende bedrijven te kijken. In het begin kreeg ik functies die met mijn laatste stages en tentamens te combineren waren. Zo heb ik mijn HEAO-diploma uiteindelijk gehaald. Nóg belangrijker: bij Secretary Plus heb ik ontdekt dat ik juist die afwisseling zo leuk vind. Ik hoef niet verder te zoeken: werken in het Direct Team is het voor mij.”

<in kader>Kansen creëren en benutten. “Als Direct Teamer kom je op de goede plekken. Je werkt bijna altijd voor de directie; daardoor zit je dicht bij het vuur. Natuurlijk moet je wel laten zien wat je kunt. Je moet niet bang zijn om ‘ja’ te zeggen tegen uitdagende klussen, maar ook het ook eerlijk zeggen als je iets niet ziet zitten. Zo heb ik in mijn functie als juridisch secretaresse bij ASML al na een maand aangegeven dat ik daarin niet gelukkig ging worden. Tot mijn verrassing stelde mijn toenmalige baas direct een andere functie binnen het bedrijf voor. Het opzetten van een nieuwe internationale gedragscode binnen ASML, The Code of Conduct. Een enorme uitdaging, maar ik ken mijn plafond. Ik heb toen voorgesteld om dit samen met iemand anders te doen. Dat is gebeurd. Er werd een consultant als projectleider aangesteld, ik werd zijn rechterhand. Daar heb ik enorm veel van geleerd.”

Vision, najaar 2011, magazine Secretary Plus, reclamebureau: Campaigns&Results, foto: Bastiaan van Musscher, tekst: Moniek Moorman

 

 

%d bloggers liken dit: