Hoe verkoop ik mijn huis (zo snel mogelijk)?

Er komt weer beweging in de huizenmarkt. Toch gaat het verkopen van een huis nog niet bepaald vanzelf. Met een goede (verkoop)makelaar vergroot je je kansen, daarnaast kun je als huizenbezitter zelf ook het nodige doen om van kijkers kopers te maken. 

We zijn er nog niet, maar kenners signaleren een voorzichtig herstel van de huizenmarkt. De Nederlandse Vereniging voor Makelaars (NVM) ziet het aantal bezichtigingen weer toenemen. Dat is goed nieuws, want om je huis te verkopen moet je eerst kijkers trekken. Dat begint met een reële verkoopprijs en een aantrekkelijke presentatie. Een opgeruimd huis en een bos bloemen op tafel is wel het minste, maar meestal niet genoeg voor een snelle verkoop. Huizenbezitters moeten alles uit de kast halen om potentiële kopers te overtuigen. Wat kun je doen om je huis zo goed mogelijk te presenteren? En tot hoever moet je gaan om orde op zaken te stellen? Makelaar Oscar Meeuwsen van Broersma Makelaardij uit Amsterdam geeft advies.

Open kaart. Een klemmende deur, een lekkende douchekop of een loszittende plint; het zijn kleine mankementen, maar potentiële kopers kunnen er direct op afknappen. Zorg dus dat alle gebreken zijn opgelost voordat de eerste kijkers op de stoep staan. Heeft u weinig tijd of twee linkerhanden, huur dan een klusjesman in. Een kleine investering die zichzelf snel terugbetaalt, maar hoe zit het met de grotere klussen, en met mankementen die tijdens een bezichtiging toch niet opvallen? Makelaar Oscar Meeuwsen pleit voor duidelijkheid: “Speel altijd open kaart over eventuele gebreken. Ook als het om schade gaat die je op het eerste gezicht niet ziet. Als je daar eerlijk over bent, werkt dat in je voordeel. Zeker als je er meteen een offerte van de herstelwerkzaamheden bijdoet. Potentiële kopers weten dan waar ze aan toe zijn. Als er sprake is van veel achterstallig onderhoud, kan het helpen om als verkoper zelf een bouwkundig rapport te laten maken. Daarmee voorkom je dat mensen zelf een inschatting van de onkosten gaan maken. Die schatting kan wel eens veel hoger zijn dan de werkelijke kosten. Eerlijkheid en duidelijkheid waren altijd al belangrijk, maar in deze onzekere markt nog veel meer.”

Benadruk pluspunten. De mogelijkheid van een vaste trap naar zolder, het realiseren van een dakterras, een vergunning voor de opbouw van een extra verdieping? Het zijn zaken waarmee u kunt scoren, al bent u er zelf nooit aan toegekomen. Meeuwsen: “Alleen vertellen dat er een mogelijkheid voor een dakterras is, is niet meer voldoende. Zorg dat er een bouwaanvraag en een offerte ligt. Dan schep je een helder beeld en kunnen mensen direct zien of het binnen hun mogelijkheden ligt. Voor huizen met een riante tuin is het belangrijk dat ook de tuin helemaal op orde is. Als het even kan, plannen we de bezichtiging van zo’n huis op een zonnige dag. Wanneer de tuin een van de belangrijkste pluspunten is, moet het niet regenen.”

Flexibel onderhandelen. De tijd dat huizen vaak voor boven de vraagprijs weggingen, is echt voorbij. Als verkoper moet je weer bereid zijn om water bij de wijn te doen. Dat kan natuurlijk door de vraagprijs te laten zakken, maar Meeuwsen noemt nog een andere optie: “Soms is het beter om potentiële kopers concreet tegemoet te komen. Wanneer ze de vloer niet mooi vinden, kun je aanbieden om een nieuwe vloer te laten leggen. Dan haal je die angel weg, zeker als je ervoor kunt zorgen dat die nieuwe vloer er vóór de levering ligt. Veel verkopers houden rekening met een onderhandelingsruimte van enkele tienduizenden euro’s. Als die ruimte er is, kan zo’n gebaar net het zetje zijn dat mensen nodig hebben om hun handtekening onder het koopcontract te zetten.”

Weggaan of thuisblijven? Makelaars adviseren hun klanten om niet bij de bezichtiging aanwezig te zijn. Makelaar Oscar Meeuwsen legt uit waarom dat beter is: “Dat geldt alleen voor de eerste bezichtiging. De aanwezigheid van de bewoners kan dan belemmerend werken. Als kijkers iets niet mooi vinden, durven ze dat in het bijzijn van de eigenaar vaak niet uit te spreken. Als makelaar kun je zo’n struikelblok dan ook niet ontkrachten, en heb je kans dat kijkers afhaken. Wanneer mensen voor een tweede keer komen kijken, is het vaak wel handig als de eigenaar thuis is. Dan zijn mensen echt geïnteresseerd en vinden ze het prettig om de bewoners vragen te kunnen stellen over het huis en de omgeving.”

Huisdieren weg? Nog zo’n makelaarsadvies is dat ook huisdieren beter niet bij een bezichtiging aanwezig kunnen zijn. Niet iedereen is gecharmeerd van blaffende honden of de geur van een kattenbak. Maar kan de kat zelf niet gewoon thuisblijven? Meeuwsen: “Als een kat gewoon in en uit mag lopen is het geen bezwaar. Maar zodra er instructies zijn dat het beest niet naar buiten mag, leidt dat alleen maar af. Kijkers zijn dan alleen nog maar bezig om de kat binnen te houden en dat gaat ten koste van de aandacht voor het huis.”

Voorbereidingen. Voordat je je huis met een gerust hart in de verkoop kunt zetten, ben je vaak wel even zoet. Het huis is van onder tot boven opgeruimd, gepoetst en ontdaan van al teveel persoonlijke spulletjes. Alle zichtbare en onzichtbare mankementen zijn verholpen of voorzien van een duidelijke offerte. Toch hoef je als huiseigenaar niet zelf het wiel uit te vinden; een goede makelaar helpt zijn klanten daarmee op weg. Meeuwsen: “We lopen het hele huis door  en geven mensen tips. Dat kan variëren van het advies om het kitwerk in de badkamer te vernieuwen tot aan het inschakelen van een verkoopstylist. Soms kan het goed zijn om de wanden te witten, maar we adviseren ook wel eens om juist wat kleur toe te voegen. Een huis moet wel sfeer hebben. Een bijna leeg huis met alleen maar spierwitte wanden is meestal ook niet aantrekkelijk. Als iemand niet de juiste meubels heeft, kan een verkoopstylist uitkomst bieden. De woning moet optimaal tot zijn recht komen. Zowel de makelaar als de huiseigenaar kunnen daar veel aan doen. Als je drie bezichtigingen hebt, probeer die dan achter elkaar te plannen zodat kijkers weten dat ze niet de enige geïnteresseerden zijn. Ook dat kan soms helpen, maar uiteindelijk moet het huis zichzelf verkopen.”

Heeft u plannen om uw woning te verkopen? Kijk op de website van de Nederlandse Vereniging voor Makelaars voor het filmpje met handige tips om uw huis verkoopklaar te maken: www.nvm.nl

Waarom een NVM makelaar? Samenwerken met een goede makelaar is het halve werk, of misschien wel minder. Maar hoe weet je of een makelaar goed is? Bijvoorbeeld door in zee te gaan met een makelaar die lid is van de branchevereniging NVM. Een NVM-makelaar word je namelijk niet zomaar. Om lid te worden (en te blijven) moeten makelaars voldoen aan strenge eisen op het gebied van deskundigheid, betrouwbaarheid en onafhankelijkheid. Bovendien zijn NVM-makelaars verplicht hun kennis op peil te houden. De NVM-erecode schrijft voor dat de leden het belang van hun opdrachtgevers moeten beschermen en bevorderen. Doe er uw voordeel mee!

HUIS magazine, najaar 2010, uitgeverij: Service Productions, coördinatie: Sarah Saarberg concept/copy, tekst: Moniek Moorman

 

 

%d bloggers liken dit: