IJzersterk kranenwerk

De kraan in de keuken wordt gemiddeld zo’n 90 keer per dag gebruikt. Daarmee is het ongeveer het meest gebruikte attribuut in huis. Tel daarbij op dat de kraan ook als hij niet gebruikt wordt een functie heeft: als blikvanger. Voldoende redenen om de keukenkraan met zorg uit te kiezen. Maar waar kun je allemaal op letten?

Op het eerste gezicht lijkt een kraan een simpel ding: hij kan open en dicht, koud en warm geven. Maar om dat jaar in jaar uit feilloos te kunnen doen, komt er wel wat bij kijken. De moderne kwaliteitskraan zorgt voor een perfecte waterstraal die vrijwel geruisloos is, nauwelijks spat, zuinig in gebruik is, geen kalkaanslag ophoopt en op termijn niet gaat lekken of druppelen. Ook blinkt zo’n topper uit in vormgeving en bedieningsgemak. Wat mooi en praktisch is, is natuurlijk wel persoonlijk. Gelukkig valt er heel wat te kiezen: van klassiek vormgegeven kranen tot aan de meest strakke modellen. Kranen met hendels, knoppen, grepen tot en met een aanrakingsvrije bediening. Afgewerkt met chroom, messing, hoogglanzend zwart of een vrolijke kleur? U zegt het maar.

Lekvrije kranen. De belangrijkste verbetering van de nieuwere generaties kranen zit aan de binnenkant. De kraan met het aloude kraanleertje – tegenwoordig bijna altijd van rubber – is simpel en voordelig, maar heeft een groot nadeel: op een dag gaat de kraan lekken en moet het leertje (of rubbertje) vervangen worden. De betere kranen zijn uitgerust met keramische schijven die lekkage of druppelvorming uitsluiten. Zelfs na honderdduizenden keren trouwe dienst. Ook kalkafzetting die op termijn een ongelijkmatige, spetterende waterstraal veroorzaakt, heeft bij deze hoogwaardige modellen geen kans; ze zijn uitgerust met een antikalksysteem. Een aanrader, zeker voor mensen die in een regio met hard water wonen.

Bedieningsgemak. Naast de bekende draaiknoppen komen er steeds meer varianten in bedieningsmogelijkheden: hendels, drukknoppen, kruisgrepen, en meer. Voor sommige kranen heb je bijna een gebruiksaanwijzing nodig om water te tappen. Toch went bijna elke bediening in de praktijk vrij snel. De keuze voor de bediening is daarom vooral een kwestie van smaak: wat vindt u mooi? U kunt ook kiezen voor een kraan die u zonder aanraking in werking stelt, zoals de Kludi E-GO of de Sensibele 45 van Solitaire. Kranen uitgerust met sensorbediening die een stuk geavanceerder zijn dan de automatische mengkranen in openbare gebouwen; de hoeveelheid water en  temperatuur kunnen naar eigen wens worden ingesteld.

Heel handig in de keuken is de kraan met uittrekbare slang, eventueel voorzien van een kleine douchekop. Het vergroot uw actieradius enorm. Een emmer vullen, even de spoelbak schoonmaken, groente wassen; het is allemaal zo gebeurd. Na gebruik verdwijnt de slang door een tegengewichtje als vanzelf in het kraanhuis, een magneetje houdt de douchekop op zijn plaats.

Ruimtegebrek. Voordat u een definitieve keuze maakt is het zaak om te bekijken hoeveel ruimte u precies voor de kraan heeft. In sommige keukens kan het vensterraam een belemmering zijn voor een hoog model kraan. Het zou wel heel lastig zijn als het raam niet meer goed open kan. Wanneer u heel weinig ruimte heeft, is de opklapbare keukenkraan een uitkomst. Dit type kraan kunt u eenvoudig optillen en even op zijn zijkant leggen om het raam te openen. Het terugplaatsen van zo’n kraan is ook weer in een oogwenk gebeurd.

Unieke probleemoplossers. Kranenproducent Kludi biedt de oplossing voor kranen op lastige plekken zoals onder een keukenraam dat naar binnen opengaat: de Kludi Bajonetkranen. Dit zijn kranen die aan de uitloop opgetild kunnen worden en plat op het aanrecht neergelegd kunnen worden.  Het terugplaatsen van de kraan met bajonetaansluiting is al net zo simpel: een korte draai naar links is voldoende voor een solide bevestiging door de kogelsnapverbinding.

Extra mogelijkheden. Hoe geavanceerd een kraan ook is, hij geeft koud en warm water. Toch zijn er ook kranen die nog iets extra’s kunnen. Neem bijvoorbeeld de Quooker, een aparte kraan waarmee u direct kokend heet water kunt tappen. Een ideale aanvulling op uw keukenkraan. Nieuw van Solitaire is de eengreepskraan (Luce 40) die licht geeft bij het tappen: blauw licht bij koud water, rood bij warm. Zo ziet in één oogopslag de watertemperatuur, praktisch maar ook gewoon mooi.

Prijsverschillen. De prijzen van keukenkranen lopen behoorlijk uiteen: van enkele tientjes tot honderden – en soms meer dan duizend – euro. Het prijsverschil is niet altijd op het eerste gezicht te verklaren. Er zijn ook hele voordelige kranen met een indrukwekkend design te koop. Toch vallen die koopjes in praktijk vaak erg tegen. Het kraanhuis is minder stabiel, waardoor de uitloop na verloop van tijd los gaat zitten of juist stroef wordt, en er is een veel grotere kans op voortijdige kalkvorming en een druppelende kraan. Daarbij laat de garantie vaak te wensen over en zijn losse onderdelen niet of moeilijk verkrijgbaar. Bij een kraan van een gerenommeerd merk is dat allemaal uitgesloten. Bovendien hebben de grote merken vaak ook wat voordeliger kranen in hun assortiment. Dat zijn meestal wat simpelere modellen, maar de kwaliteit is onbetwist. Voor een product dat je honderden keren per week gebruikt, kun je beter niet op kwaliteit bezuinigen.

Klaar voor gebruik. De mogelijkheden van de kokend-waterkraan Quooker zijn legio: altijd heet water bij de hand voor het maken van koffie, thee, soep, babyvoeding en een ideaal hulpmiddel bij het koken en afwassen. De Quooker haalt zijn hete water (100 °C) rechtstreeks uit een compact reservoir dat zelfs in het kleinste aanrechtkastje past. Nieuw van Quooker zijn de Twin Taps, een keukenmengkraan in hetzelfde design als het heetwaterkraantje.

Kraan met douche. De nieuwe keukenmengkranen Talis S² Variarc van Hansgrohe zijn verkrijgbaar in diverse handige uitvoeringen: met draaibare of uittrekbare uitloop of met een uittrekbare vuistdouche. De 50 cm lange slang geeft een royaal grotere werkruimte. De variant met uittrekbare vuistdouche biedt naast een normale straal ook nog een douchestraal.

Klassieker in modern jasje. ‘Een klassieker verander je niet, je verfijnt hem,’ is het credo van Dornbracht, producent van hoogwaardige kranen en badkamer- en keukenaccessoires. De klassieke keukenkraan Tara van Dornbracht kreeg onlangs zo’n subtiele metamorfose. Door designaanpassingen lijkt de Tara slanker, rechter en fijner. Daarnaast zijn er diverse technische verbeteringen doorgevoerd: een stabiele uitloopbevestiging, een nieuwe perlator met antikalksysteem die een verbeterde straal die met minder spatten geeft, en zelfs het geluid dempt. De Tara is verkrijgbaar in twee typen: als wandmodel (rechtstreeks op de muur bevestigt) en opbouwkraan (bevestiging op het aanrecht).

HUIS, voorjaar 2010, uitgave Service Productions, coördinatie: Sarah Saarberg concept/copy, foto’s: Hansgrohe en Solitaire, tekst: Moniek Moorman

 

 

%d bloggers liken dit: