Koelen nieuwe stijl

Een kropje sla een week lang vers houden? Een rosbief die dagenlang perfect op kleur blijft? Een vriezer die nooit meer ontdooid hoeft te worden? De nieuwe lichting koel- en vrieskasten maken het waar. Daarbij zijn ze mooier, praktischer en zuiniger dan ooit.

Wie toe is aan een nieuwe koelkast heeft geluk. Nog nooit viel er zoveel te beleven op het front van koelen en vriezen. De grote fabrikanten komen met mogelijkheden waar iedereen warm voor loopt. De nieuwe technologische hoogstandjes sluiten naadloos aan bij de behoefte van de consument die hoge eisen stelt en weinig tijd heeft.

Gezonder op 0 graden. Een duidelijke trend: we kiezen weer voor verse producten. Geen potten of blikken, maar verse groente, fruit, vlees en vis. Die verse producten moeten natuurlijk koel bewaard worden. Bij voorkeur op een temperatuur rond het nulpunt. Dat is de temperatuur waarop verse producten veel beter en langer bewaard kunnen worden. De gemiddelde temperatuur in een koelkast is echter rond de vijf graden. Ideaal voor frisdrank, bier, witte wijn en de boter en mayonaise, maar niet voor de versvoorraad. De grote fabrikanten hebben er de oplossing voor: de 0-graden zone. Aparte laden voor groente en vlees die niet alleen de ideale temperatuur van rond het nulpunt hebben, maar ook de juiste luchtvochtigheid. Voor groente en fruit een luchtvochtigheid tot 95 procent, voor vlees tot 50 procent. Het resultaat: groente en fruit blijven fris, knapperig en behouden hun vitaminen. Vlees blijft mals, smakelijk en volledig op kleur. Ook bij zuivelproducten kan de vermelde uiterste houdbaarheiddatum met gemak een paar dagen verlengd worden. Met de 0-graden zone hoef je minder vaak boodschappen te doen en kun je altijd over een voorraad dagverse producten beschikken.

Snel op temperatuur. Misschien is het u nooit zo opgevallen, maar het wagentje waarin u uw boodschappen doet, is de afgelopen jaren aardig in volume toegenomen. De reden: we winkelen minder vaak, maar kopen veel meer tegelijk in. Eenmaal thuis moeten de wekelijkse boodschappen natuurlijk – koel – bewaard worden. In een net gevulde koelkast zijn de producten nog lauw en stijgt de temperatuur al snel een paar graden. Dat is niet goed voor de houdbaarheid, maar ook daar heeft de moderne koelkast een antwoord op: uitgekiende luchtcirculatiesystemen zorgen voor een snelle en gelijkmatige koeling. Daarmee worden nieuwe boodschappen snel op temperatuur gebracht en blijven de andere producten in de koelkast op temperatuur. Sommige modellen hebben ook nog een apart gedeelte waarin producten extra snel gekoeld kunnen worden. Handig wanneer je onverwacht visite krijgt en snel een drankje op temperatuur wilt brengen.

Geld besparen met je koelkast. De Stichting Milieu Centraal heeft onderzocht dat we zo’n 10 tot 15 procent van de gekochte levensmiddelen weggooien. De voornaamste reden: bederf. Wie in een goede koelkast investeert, kan zich daarmee jaarlijks zo’n 330 euro besparen. Met een koelkast die overal even koud is, is de kans op bederf een stuk minder. Bij Liebherr-koelkasten zorgt de SuperCool-functie voor het snel afkoelen van de boodschappen. Het systeem van Bosch heet Multi-airflow, bij Miele herken je de functie aan de term: ‘SuperKoelen’. Electrolux noemt het gewoon: constante temperatuur in de gehele kast, aangevuld met de Quick Chill-functie waarmee je producten extra snel afkoelt.

Nooit meer ontdooien! Een andere term die u tijdens de zoektocht naar een nieuwe vriezer of koelvriescombinatie kunt tegenkomen is: ‘NoFrost’. Iets om op te letten, want het is een functie waarmee u zich veel tijd kunt besparen. Met NoFrost hoeft u namelijk nooit meer te ontdooien. Het systeem voert al het vocht af waardoor er geen ijsvorming meer kan ontstaan. Dus nooit aan elkaar gekleefde diepvriesproducten en de etiketten van de producten blijven leesbaar. Een ander voordeel van NoFrost ziet u terug op uw energierekening: het systeem zorgt voor een constant laag energieverbruik. Ga maar na: 1 cm ijs in een vriezer zorgt al voor 20 procent méér energieverbruik!

Energiezuinig. Ook helemaal van deze tijd is een koelkast die zuinig met energie omspringt. Wat dat betreft loopt Nederland al jaren voorop. Tien jaar geleden werd het energielabel voor koelkasten en vriezers (en andere elektrische apparaten) ingevoerd. Ruim 90 procent van de koelkasten behoort tegenwoordig tot de A-klasse. Maar binnen het A-label is er ook verschil in energieverbruik. Die verschillen worden aangegeven met plusjes: een koelkast met A++ is dus (nog) zuiniger dan een A+. Uiteraard is het totale energieverbruik ook afhankelijk van het formaat; hoe groter de koelkast, hoe hoger het verbruik. Maar als u denkt te besparen door opnieuw een bescheiden koelkastje te kopen en uw oude koelkast in de schuur of berging te handhaven, schiet u uw doel voorbij. De koelkasten van de vorige eeuw zijn ware energieverslinders. Een riante koelkast van deze tijd verbruikt minder stroom dan een kleine koelkast op leeftijd.

Cool design. Tot voor kort werden vrijwel alle koelkasten ingebouwd. Zo’n 95 procent van de koel- en vriescombinaties verdween achter een paneeldeur in stijl met de rest van de keuken. Pas sinds enkele jaren is het vrijstaande model in opmars; een kwart van alle nieuwe koelkasten heeft een zichtbare plek in de Nederlandse (woon)keuken. Het zijn de modellen die gezien mogen worden. Royale dubbeldeurs koel-vrieskasten of side-by-side-combinaties met waterdispenser en ijsblokvoorziening in de deur. De prijzen van deze ‘Amerikaanse’ modellen lopen aardig uiteen, en dat geldt meestal ook voor de kwaliteit. Bij opvallend voordelige koelkasten is meestal bezuinigd op koeltechniek, indelingsmogelijkheden en afwerking. De rvs-ombouw van een prijsknaller kan een flinterdun zilvergrijs laagje blijken dat na de eerste schoonmaakbeurt met een schuursponsje al goeddeels verdwenen is. Design wordt vaak geïmiteerd, kijk dus goed of er achter het coole design van een koelkast echt een degelijk apparaat schuilgaat.

De laatste interieurtrends. Alle koelkasten bieden de mogelijkheid om planken en flessenrekken in hoogte te verstellen. Dat is niet nieuw, maar de bekende merken zijn er in geslaagd om de efficiency nog verder op te voeren. Met uitneembare draagplateaus, uittrekbare laden op telescooprails en ingenieus verstelbare flessenrekken kunnen er op hetzelfde volume veel meer producten een koel plaatsje krijgen. Ook op het gebied van de verlichting is er een revolutie gaande. Sommige luxere koelkasten zijn uitgerust met lichtzuilen die de hele koelkast verlichten. Daarmee is het overzicht zelfs in een volgepakte koelkast gewaarborgd. Door de toepassing van energiezuinige LED-lampjes gebruikt deze royale verlichting minder energie dan één gewoon koelkastlampje.

Kwaliteit loont. Een laatste tip voor de aanschaf van een koel-vries-combinatie. Of u nu voor vrijstaand of inbouw gaat, realiseert u zich dat de koelkast het enige apparaat in de keuken is dat 24 uur per dag aan het werk is. Jaar in, jaar uit. Een goede kwaliteit koelkast betaalt zichzelf terug. In gebruiksgemak, energieverbruik en gezondheid. Bent u op zoek naar een nieuwe koelkast? Houd uw hoofd koel en kies voor kwaliteit. Waar zilver al eeuwen dienst doet als sieraad, wint het tegenwoordig ook aan populariteit in de keuken. Witgoedfabrikant Bauknecht verwerkt het edelmetaal in haar koel-vries-combinaties vanwege de bijzondere eigenschappen. De permanente antibacteriële werking van zilver zorgt ervoor dat etenswaren langer vers blijven.

<in kader>De oplossing voor XL-frisdrank. Frisdrankflessen vanaf 1,5 liter zijn de lastigste flessen in de koelkast. Liggend nemen ze het minste ruimte in, maar kan de deur vaak niet meer dicht. Liebherr heeft er een vernuftige oplossing voor: alle inbouw Bio-Fresh-apparaten (koelkasten met 0°-zone) zijn uitgerust met een geïntegreerd, variabel te gebruiken flessenplateau. Door het verplaatsbare deurvak in de binnendeur passen de uitstekende liggende flessen precies onder het deurvak. Zo kan de volledige diepte van de koelkast benut worden.

<in kader>Eén functie, verschillende namen. De fabrikanten van koelkasten met een 0-gradenzone hebben elk een eigen naam voor deze koele functie. Bij Bosch noemen ze het VitaFresh, Liebherr hanteert de term BioFresh, Samsung gebruikt Cool Select Zone, Miele houdt het op O°C-koelgedeelte en AEG spreekt van een aparte vlees- en groentelade met regelbare temperatuur. De firma Liebherr heeft de toepassing wetenschappelijk laten onderzoeken. De conclusie is dat het bewaren op nul graden aantoonbaar bijdraagt aan de gezondheid van verse producten. De vitamine-C-waarde van groente en fruit is gemiddeld 92 procent meer, en ook het gewichtsbehoud ligt zo’n 70 procent hoger in vergelijking met het bewaren op 5 graden. 

<in kader>Meer informatie?

HUIS magazine, zomer 2007, uitgeverij: Service Productions, tekst: Moniek Moorman

%d bloggers liken dit: