Zij werd Evita! De droomcarrière van Brigitte Heitzer

Ze speelde in musicals als vleesetende plant en gorilla en was diverse keren understudy (reservespeler) van de hoofdrol. Dat veranderde toen ze najaar 2007 meedeed aan het auditieprogramma ‘Op zoek naar Evita’. Ze kwam, zong en overwon.

Hoe is het nu met de vrouw die ruim een jaar elke avond in de rol van Evita schitterde? Dat is pech. Het management van Brigitte Heitzer laat weten dat ‘Evita’ momenteel op wereldreis is. Dat klinkt ook als een droom, maar niet voor ons. De kans op een interview lijkt verkeken. Of toch niet? Na wat heen en weer bellen laat Brigitte weten dat ze wil meewerken aan een interview voor Topics. We treffen de musicalster aan de andere kant van de wereld. Dat wil zeggen, per e-mail.

Waar ben je nu, met wie, en waar ga je nog naar toe? “Ik ben samen met mijn vriend op reis. We zijn net in Nieuw Zeeland geweest en verblijven nu in Australië. We gaan nog naar Fiji en Californië. Niet slecht, hè?”

Is die wereldreis een lang gekoesterde droom? “Reizen betekent voor mij vooral inspiratie opdoen. Het is voortdurend keuzes maken; uitrusten en hard werken tegelijk. Ik ben tijdens deze reis begonnen met surfen. Dat is moeilijk. Ik ben vrij ongeduldig en wil veel te snel vooruit, maar ik vind het super om te doen. Als ik iets leuk vind, wil ik er graag verder in groeien.”

Hoe kijk je terug op je Evita-periode? Was dat een droom? “Het afgelopen jaar is niet als een droom aan me voorbij gegaan. Ik heb er hard voor moeten werken. De rol van Evita was niet altijd makkelijk te vertolken. Ik heb absoluut heerlijke voorstellingen gespeeld, zeker als ik uitgerust was en goed bij stem. Maar dat heb je niet elke dag en dan is zo’n rol zwaar. Ik vind het vreselijk als ik merk dat ik op de automatische piloot speel. Als je voelt dat de woorden al uit je mond zijn voordat je erover hebt nagedacht. Dan ben ik boos op mezelf en kan ik er niet mee van genieten. Maar al en al was het een prachtige ervaring.”

Auditie doen hoort bij je vak. Vind je dat nog steeds moeilijk of draai je daar na Evita je hand niet meer voor om? “Auditie doen blijft altijd spannend en ook niet een van de leukste dingen om te doen. Maar het hoort er gewoon bij, dus je kunt er maar beter niet teveel over nadenken. Wat dat betreft heb ik veel geleerd van de liveshows van ‘Op zoek naar Evita’. Het is toch een kwestie van doen. Er zullen in de toekomst nooit meer zoveel mensen getuige zijn van mijn auditie als bij Evita. ”

Ben je een carrièreplanner of kijk je gewoon wat er op je pad komt? “Het theatervak is moeilijk te plannen. Het is elke keer een verrassing welke producties er volgend jaar in de theaters komen, maar ik ga niet klakkeloos audities af in de hoop dat ik ergens word aangenomen. Ik denk goed na voor welke rol ik auditie wil doen. De muziek moet me aanspreken, net als het verhaal én de vertaling. Je moet het avond aan avond met overtuiging kunnen brengen, dan moet je er wel in geloven. Gelukkig zijn er buiten musical om nog genoeg andere dingen die ik leuk vind. Als ik maar bezig kan zijn met muziek, zingen, spelen, in welke vorm dan ook, ben ik in mijn element.”

Wilde je als kind al op het toneel staan?  “Ik kom van het platteland. Theater was de ver-van-mijn-bedshow, daar kwam ik als kind nooit. Daarom droomde ik ook niet van, wél van film. Ik keek vaak samen met moeder naar oude films met Gene Kelly, Judy Garland en Fred Astaire, en The Sound of Music. Ik heb wel altijd in amateurverenigingen gezeten en in bandjes gezongen.”

Wat wordt je volgende rol? “De rol van Nathalie in All Shook Up, een nieuwe Nederlande rock’n-rollmusical van Joop van den Ende. Het is een komedie met de 25 grootste hits van Elvis Presley. Echt een heel ander stuk dan Evita!”

Waar droom je nog van? “Ik ben niet zo’n dromer. Het woord dromen klinkt zo irreëel, zo ver weg. Ik zie mensen die halsstarrig een bepaalde droom najagen en daar uiteindelijk niet gelukkiger van worden. Soms is het beter om je droom onderweg aan te passen. Ik hou ervan om aan de slag te gaan met ideeën. Als ik iets wil, zoek ik uit hoe ik het kan bereiken. Ik droom niet, maar er zijn wel veel dingen waarvan ik hoop dat het lukt.”

Waar hoop je op? “In mijn vak wil ik nog veel mooie rollen spelen en mijn zang blijven ontwikkelen. En ik zou graag nog een keer voor de camera willen acteren. Het medium film boeit me het meest. Privé hoop ik dat de mensen van wie ik hou gezond blijven, en dat ik ooit moeder mag worden. Dus ja, misschien is dat dan wel een droom.”

All Shook Up gaat op 22 november 2009 in première in het Chassé Theater in Breda en zal daarna door heel het land te zien zijn. Meer informatie: www.musicals.nl

<in kader>Brigitte in ‘t kort

  • Geboren: 23 augustus 1979 in Heerlen.
  • Opleiding: Conservatorium Brussel, MusicAllfactory, Conservatorium Tilburg.
  • Hoofdvak: Zang.
  • Musicals: Constanze in Mozart, Suki in The Witches of Eastwick, Maria in Maria de Buenos Aires, Passion van Joop van den Ende Theaterproductie (ensemble), Beauty and The Beast (Ensemble & 1e understudy Belle), Tarzan (Ensemble & 1e understudy Jane), Evita in Evita.
  • Films: Quato, De Valkenvallei.
  • Programma: Winnaar auditieprogramma ‘Op zoek naar Evita’ van de AVRO.
  • Volgende rol: Hoofdrol in All Shook Up (2009/2010 – Joop van den Ende Theaterproducties).

Topics, juni 2009, magazine StarJob, reclamebureau Campaigns&Results, foto: Govert de Roos, tekst: Moniek Moorman

 

%d bloggers liken dit: