De veelzijdigheid van kunstenares Céline Godfroy: “Als ik werk, ben ik constant verliefd”

Haar werk valt onder de noemer Contemporary Art, maar is zo divers dat je bijna niet kunt geloven dat het allemaal van een en dezelfde hand is. Eenmaal in gesprek met de succesvolle Blaricumse kunstenares Céline Godfroy (1963) valt alles op zijn plaats.

Het atelier van Céline Godfroy ligt verscholen tussen het groen van Meentweg in Blaricum. We worden enthousiast begroet door hond Jeans die pas ophoudt met blaffen als haar baasje daar vriendelijk om vraagt. Céline, een charmante verschijning in zwarte werkoverall met verfspatten, onderbreekt haar werk om ons binnen te laten. Al tijdens het bereiden van een – perfecte – cappuccino steekt ze gelijk van wal. “Dit is ook werk van mij,” vertelt ze wijzend op een schilderij van een intrigerende ruimte in bruingrijze tinten. “Ik ben gefascineerd door ruimtes die iets met je doen. Dat je bij binnenkomst wordt bevangen door het serene of juist de vibraties op die plek.”

Ontroerend werk Stillevens van geoxideerde lagen koper, abstracte schilderijen in contrasterende kleuren, een razendknap geschilderd portret van Henk van den Bergh (haar levensgezel en smid in het dorp) en een serie intrigerende close-ups van verweerde klompen onder de noemer Clogstory; Céline is een alleskunner. “Ik wil mensen raken met mijn werk. Of ze het nu mooi of lelijk vinden maakt niet uit, als het ze maar raakt.” En dat gebeurt regelmatig. Ze toont een afbeelding van een dromerig geschilderd groepje huizen, weerspiegeld in het water. Toen ik dit werk exposeerde, begon een vrouw spontaan te huilen. Dit schilderij ontroerde haar zo dat ze het kocht. Een mooier compliment kun je niet krijgen. Mensen die mijn werk aanschaffen doen dat omdat het ze raakt. Niet omdat het bij de kleur van de bank past. Al wordt het me soms wel gevraagd, maar dat soort concessies doe ik niet. Ik heb net een serie schilderijen in verschillende tinten wit gemaakt voor een expositie in Knokke. Daarvoor heb ik met allerlei soorten verf geëxperimenteerd. Alles wat ik doe is een permanente ontdekkingstocht. Ik ben altijd op zoek naar wat de tand des tijds met een materiaal doet.”

Van Schoevers naar de kunstacademie Zolang Céline zich kan herinneren is ze gefascineerd door kleur, vorm en materialen. “Als kind speelde ik anders met barbies dan mijn vriendinnetjes, ik was ook altijd mijn kamer aan het veranderen en aan het tekenen en schilderen.” Desondanks wilden haar ouders de wens om naar de kunstacademie te gaan meteen honoreren. “Ik ben opgegroeid in Maastricht in een waarin kennis en cultuur heel belangrijk waren. Mijn moeder was onderwijzeres, mijn vader econoom, mijn zus ging medicijnen studeren. Van mijn ouders moest ik eerst iets doen waarmee ik geld kon verdienen.” Het werd een jaar Schoevers. “Achteraf is dat toch handig geweest, ik kan nog steeds blind typen,” vertelt ze er lachend over. Daarna heb ik alsnog de kunstacademie ABKU in Utrecht afgerond.” De liefde bracht haar uiteindelijk naar ’t Gooi waar ze in 1988, na een kort verblijf in Singapore, met haar toenmalige man en twee kinderen in Huizen neerstreek. Inmiddels woont en werkt Céline alweer jaren in Blaricum.

Verliefd Céline schildert, tekent, fotografeert, maakt beelden en werkt met allerhande materialen. Vrij werk en werk in opdracht. Figuratief, abstract en alles daar tussenin. Daarnaast geeft ze individuele schilderlessen. Sommige mensen zeggen: ‘Wat fijn dat je van je hobby je werk hebt gemaakt’. Dat moet ik dan altijd even uitleggen. Kunst is voor mij geen hobby, het is mijn leven. Als ik werk, ben ik eigenlijk constant verliefd. Natuurlijk heb ik ook weleens mindere momenten. Dat je niet verder komt in je atelier. Dan stap ik bijvoorbeeld met mijn hond in de auto en rijd ik naar Frankrijk. Of ga ik naar een kunstbeurs, zoals laatst in Dubai, of gewoon naar Amsterdam om door een buurt te lopen die ik nog niet ken. Het bos hier aan de overkant inspireert me en brengt me dicht bij mezelf. Dat is ook reizen. Mijn vrije werk heeft altijd te maken met verbondenheid, liefde, vergankelijkheid en energie. Ik wil de wereld ermee laten zien wat ik zie. Dat is mijn drive.” celinegodfroy.com

>>Exposities Het werk van Céline Godfroy is regelmatig te bewonderen in binnen- en buitenland. Ze exposeerde op de kunstbeurs de PAN in Amsterdam, in het Belgische Panne, en momenteel – tot eind oktober 2017 – in galerie Mestdach aan de Zeedijk in Knokke. Dichter bij huis hangen diverse werken in het Visatelier in Laren. Ook wordt gewerkt aan een overzeese tentoonstelling, in Miami. In Amsterdam wordt regelmatig haar succesvolle project Clogstory geëxposeerd: een gelimiteerde serie werken van verweerde klompen op aluminium. clogstory.com.

De Gooische TamTam, herfst 2017, fotografie: Willemijn van der Eijk, tekst: Moniek Moorman

%d bloggers liken dit: