So You Think You Can Dance-jurylid Dan Karaty: “You make your own luck”

Hip-Hop, Latin, Funky Jazz, Extremotion en ballet; dansen is ‘hotter’ dan ooit. Of lijkt dat maar zo door programma’s als So You Think You Can Dance? En waar komt al dat talent toch vandaan? We vroegen het niemand minder dan het ‘hotste’ jurylid van dit moment: ‘Diamond’ Dan Karaty.

Hij is populair in ons land, en ver daarbuiten: in Europa, Canada, Australië en niet te vergeten in zijn vaderland de Verenigde Staten. Voor zijn televisiewerk vliegt hij de hele wereld over en woont afwisselend in New York en Amsterdam. Dan is getrouwd en paar maanden geleden vader geworden van een pittige ‘babygirl’. Overbodig te zeggen dat Dan een druk bezette agenda heeft, toch wist de sympathieke choreograaf en tv-personality even vrij te maken voor een interview met Vision: ‘Of course, I love to.’ Hij heeft tijd voor zo’n tien vragen; we vallen dus maar meteen met de deur in huis.

Dans is op het moment helemaal in. Komt dat door So You Think You Can Dance? “Dans is altijd een belangrijke en geweldige kunstvorm geweest. Het mooie van dans is dat het zowel een sport is als een krachtige vorm van expressie. Door programma’s als SYTYCD staat dans nu veel meer in de schijnwerpers. Ik ben er trots op om daar deel vanuit te maken.”

Waar komt al dat talent vandaan? “Dat vraag ik me ook wel eens af. Er zijn zoveel fantastische dansers en het lijkt wel of ze steeds beter worden. Elk seizoen, in elk land waar ik werk, denk ik ‘Hoe gaan ze dit nu weer overtreffen?’ En – geloof me of niet – dat lukt bijna altijd.”

Wat maakt iemand een goede danser, waar let je op? “De basis is talent, passie en toewijding, maar dat is niet genoeg. Een danser moet ook kunnen entertainen en iets brengen waarmee hij of zij zich van anderen onderscheidt. Surprise me and you got my attention.”

Zijn er ook trends in dansstijlen? “Dans ontwikkelt zich continue. Trends zijn dus vaak alweer voorbij voor je de kans hebt om ze te herkennen. Toch is er wel een trend die opvalt, en die me erg aanspreekt: de veelzijdigheid van veel dansers. Veel energieke dansers trainen zich in verschillende dansstijlen; hun prestaties worden er meestal beter door.”

En trends in jureren? Is jouw directe stijl van jureren typisch Amerikaans? “Ik weet niet of dat Amerikaans is, het is gewoon zoals ik ben. Het is mijn werk om de prestaties van dansers te beoordelen. Ik zeg waar het op staat, maar ik hoop dat dansers ook iets leren van mijn kritiek. Niet alle artiesten staan open voor feedback, maar degenen dat die wel doen halen hopelijk iets positiefs uit die ervaring, ook wanneer ze de finale niet bereiken.”

Hoe verklaar je je eigen succes? “Voor de camera ben ik precies hetzelfde als daarbuiten. Ik ben eerlijk, met (soms) een ondeugend gevoel voor humor. What you see is what you get. Veel mensen waarderen dat.”

Kan Nederland zich meten met het internationale niveau? Of heeft onze eigen Timor Steffens (Runner-up eerste seizoen SYTYCD) vooral geluk gehad? “Het dansniveau in Nederland is geweldig. Timor is een van de grootste sterren die het programma heeft voortgebracht, in Nederland maar waarschijnlijk ook daarbuiten. Hij is een enorm talent en heeft bijzonder veel passie en toewijding. Ik zeg altijd ‘Je maakt je eigen geluk’ en daar is Timor een perfect voorbeeld van. Hij krijgt zo’n beetje elke klus waarvoor hij auditie doet.”

Is er wel genoeg werk voor al die jonge, getalenteerde dansers? “Dat is veel eenvoudiger dan je denkt: work your butt off en de kansen komen vanzelf op je af! Het is niet genoeg om danspasjes uit je hoofd te leren, je moet de stijl door en door beheersen. Dat is keihard werken. Degenen die dat begrijpen maken meer kans.”

Wat vind je van Nederland? “Ik ben gek op de Nederlanders. Ze zijn vriendelijk, ontspannen en echte levensgenieters. Mijn familie en ik zijn hier met open armen ontvangen. Sinds ik een appartement in het centrum van Amsterdam heb, ben ik zowel thuis in New York als in Amsterdam. Het Nederlandse eten vind ik ook geweldig: ik ben dol op bitterballen.”

Wat doe je als je thuis bent in New York? “Mijn vrouw en babydochter in de watten leggen, en natuurlijk veel luiers verschonen terwijl ik ondertussen naar mijn favoriete New York Yankees kijk.”

Wat kunnen we nog meer van je verwachten na de finale van SYTYCD op 28 november? “We hebben net een van de beste seizoenen ooit van Holland’s Got Talent afgewikkeld en ik ben thrilled dat The Battle in 2012 terugkomt. Ook hoop ik  weer mee te doen aan X-Factor en Idols. Daarnaast ben ik bezig met het ontwikkelen van een paar nieuwe televisie- en theaterprogramma’s voor 2012 en 2013. Daar kan ik nog niet zoveel over zeggen, maar geen zorgen: I’ll be back.”

<in kader>Wie is Dan Karaty? Hij is van huis uit danser, werd een succesvol choreograaf van videoclips, commercials en Hollywoodfilms, maar is het meest bekend van zijn televisiewerk als jurylid in So You Think Can Dance, X-Factor, My name is Michel, The Ultimate Dance Battle en Holland’s Got Talent. De goedlachse Dan Karaty is niet alleen een BN’er, hij is een celebrity ‘all over the world’. Met zijn directe, ongezouten maar altijd gefundeerde kritiek, variërend van “rather dissapointing” tot aan “damn good” valt hij in de smaak van een steeds groter publiek. Zijn motto: “you make your own luck” heeft hij zelf ruimschoots waargemaakt. Al is Dan de eerste om toe te geven dat hij ook van huis uit het nodige heeft meegekregen. Zijn ouders, Tom en Jane Karaty, schitterden al ruim voor zijn geboorte op Broadway, in grote producties als West Side Story en Hello Dolly. Ze gaven dat leven in de schijnwerpers op om hun vijf kinderen, waarvan Dan de jongste is, groot te brengen. Toen hij 13 was openden zijn ouders een dansschool en zette Dan zijn eerste danspasjes, met alle gevolgen van dien: “Ze hebben me heel wat kennis, talent en ervaring doorgegeven, maar mijn jeugd was vooral a lot of fun.

  • Naam:  Daniel Quinten Karaty
  • Leeftijd: 35 jaar (geboren op 1 oktober 1976 in New York City, als jongste van 5 kinderen
  • Ouders: Broadway-veteranen Tom & Jane Karaty
  • Burgerlijke staat: getrouwd, sinds enkele maanden vader van een dochter
  • Woonplaats: afwisselend New York en Amsterdam
  • Opleiding: Journalistiek in New York
  • Eerste succes: danser in musicalhit Footloose op Broadway
  • Gewerkt met: choreograaf van sterren als Britney Spears, Jessica Simpson, Kylie Minogue, Justin Timerlake, Usher, Hugh Grant, Pink en vele anderen
  • Televisie: jurylid in So You Think You Can Dance (Nederland, Verenigde Staten, Canada en Australië) X-Factor, My name is Michael, Holland’s Got Talent, presentator van The Ultimate Dance Battle (Europa).

Vision, magazine Secretary Plus, reclamebureau: Campaigns&Results, foto Dan Karaty: Michael Sanchez, tekst: Moniek Moorman

%d bloggers liken dit: