Energiebesparing bij KPN

KPN maakt veel werk van energiebesparing, met resultaat. Wat doen ze allemaal, en met welk resultaat? In opdracht van vdbj schreef ik een aantal ‘groene’ teksten voor KPN, o.a. bestemd voor de consumentenwebsite, zoals bijvoorbeeld:

Zo’n 1% van het totale Nederlandse stroomverbruik is voor rekening van KPN. Dat is veel, maar dat betekent ook dat we met energiebesparende maatregelen echt het verschil kunnen maken. Daar zijn we al druk mee bezig. KPN wordt steeds groener. Op alle fronten.

Doelstellingen. 100% groene stroom vanaf 2011, 100% klimaatneutraal werken vanaf 2020. Onze groene ambities zijn groot, maar we zijn al aardig op weg. Met de overstap naar groene energie, de ontwikkeling van energiezuinige producten en systemen, een groener wagenpark, papierloos factureren, de recycling van oude mobieltjes, en meer. Mogelijkheden genoeg. Ook voor onze klanten. Iedereen kan bijdragen aan een groener ICT.

100% groene stroom vanaf 2011. Groene stroom is op twee manieren goed voor het milieu. Het is elektriciteit die wordt opgewekt uit bronnen die nooit opraken zoals zon, wind en waterkracht. Daarbij is het opwekken van groene stroom veel minder belastend voor het milieu dan het gebruik van conventionele bronnen. Op dit moment is 56% van onze energie groen, eind 2010 zal dat 75% zijn, vanaf 2011 gebruiken we 100% groene stroom. Lees meer… (doorklikken naar Groene stroom en energie)

Energie besparen. Als een van de grootste energieverbruikers van Nederland gaan we fors bezuinigen op ons energieverbruik. Dat doen we met nieuwe en verbeterde systemen in onze datacentra en netwerken voor telefonie en internet. In 2009 bespaarden we al evenveel energie als het verbruik van 10.000 huishoudens. Eind 2010 zal de teller nog hoger liggen. Want KPN is doorlopend op zoek naar nieuwe mogelijkheden om het stroomverbruik te reduceren.

Energiezuinige producten. Hoe groen kan een mobieltje zijn? Of een vaste telefoon, een modem en een tv-tuner? We doen ons best. De afgelopen jaren zijn veel van onze producten een stuk energiezuiniger geworden. Zo gebruiken de huidige modems 17% minder energie dan hun voorgangers en de nieuwste iTV-tuner maar liefst 60%. Het energieverbruik van enkele DECT-telefoons is gehalveerd en we hebben mobiele telefoons met zonnecellen of gemaakt van bioplastic. Producten die uitblinken in energiezuinigheid krijgen van ons het predicaat ‘Green Runner’. Zo kunt u in één oogopslag zien welk product de groenste in zijn soort is. Aan u de keuze.

Papierloos factureren. KPN verstuurt miljoenen rekeningen per jaar. Door de overstap van papieren naar digitale facturen besparen we energie, grondstoffen en heel wat autokilometers. Verreweg onze meeste klanten ontvangen hun facturen al digitaal. Krijgt u onze rekeningen toch nog in de brievenbus? Zorg dat wij ze voortaan in uw mailbox kunnen bezorgen.

Groen wagenpark. Met een leasevloot van enkele duizenden auto’s is KPN goed voor heel wat kilometers op de weg. Om de uitstoot van al die auto’s te verminderen, mogen onze leaserijders alleen nog rijden in auto’s met het A, B of C-energielabel. KPN’ers die kiezen voor het meest zuinige A-label worden beloond met een lagere eigen bijdrage. Ook krijgen onze medewerkers een cursus energiezuinig rijden aangeboden. Al met al heeft dit al 6% minder CO2 –uitstoot opgeleverd. Een eerste stap, want we blijven ons wagenpark vergroenen. Lees meer… (doorklikken naar  Vergroening leasevloot)

Recycling oude mobieltjes. KPN verkoopt miljoenen mobiele telefoons per jaar. Veel van die telefoons worden na zo’n twee jaar vervangen door een nieuw exemplaar. De meeste gebruikte mobieltjes verdwijnen in een la. KPN heeft een betere bestemming. Wij zorgen voor hergebruik of een milieuvriendelijke verwerking. De opbrengst gaat naar Het Mooiste Contact Fonds, een fonds dat eenzame mensen uit hun isolement helpt. Ons doel is om dit jaar 25.000 mobieltjes in te zamelen. Meedoen? Lees meer…

Wat kunt u zelf doen? KPN maakt zich sterk voor producten die zo min mogelijk energie gebruiken. Zo besparen we ook energie bij u thuis. Met een aantal simpele maatregelen kunt u uw energieverbruik nog verder terugbrengen. (doorklikken?)

  1. Is uw mobiele telefoon of laptop opgeladen? Haal de stekker uit het stopcontact; oplaadstekkers in het stopcontact verbruiken ook stroom als ze niet aan het opladen zijn.
  2. Gebruik stekkerdozen met een schakelaar. Schakel deze uit zodra u de apparatuur niet gebruikt.
  3. Stel uw laptop of pc energiezuinig in; zet de helderheid van het scherm niet automatisch op de hoogste stand en zorg dat het scherm snel op stand-by springt als u even niet aan het werk bent.
  4. Toe aan een nieuwe computer? Kies voor een laptop, deze verbruikt 65% minder energie dan een desktop.
  5. Nieuwe mobiele telefoon? Lever uw oude toestel in bij KPN. Wij zorgen voor hergebruik of een milieuvriendelijke recycling.
  6. Zet uw modem zoveel mogelijk in de spaarstand. Als u uw modem ’s nachts of tijdens uw afwezigheid consequent in de spaarstand zet, bespaart u zo’n 35% energie. Heeft u nog een ouder type modem? Ruil deze dan (kosteloos) in voor het nieuwste model; de nieuwe generatie KPN-modems gebruiken 17% minder stroom.
  7. Gebruik groene stroom. Weliswaar net zo duur, maar veel minder bezwarend voor het milieu.

www.kpn.com/corporate/overkpn/duurzaam/energie-verantwoord/…

 

 

 

 

 

 

 

%d bloggers liken dit: