Kinderopvang in de frisse buitenlucht

Op maandag 11 juli is het zover: Kinderopvang ’t Goudvisje opent haar kinderopvangboerderij in Empel. Een unieke locatie met nieuwe opvangplaatsen voor baby’s, peuters en basisschoolkinderen. Een aanwinst voor kinderen en ouders uit de omgeving van Empel, de Groote Wielen en Rosmalen. Want wat is er leuker dan spelen in een zee van ruimte?

Geitjes voeren, konijnen verzorgen, tomaten kweken in de moestuin en lekker ravotten op 1500 vierkante meter speelruimte met veel groen, klimheuvels en natuurlijke speeltoestellen; op de nieuwe kinderopvangboerderij van ’t Goudvisje kunnen kinderen zich veilig en onbekommerd uitleven. De overalls en laarsjes staan al klaar, dus ‘vies’ worden mag. Voor de kleintjes zijn er voldoende knusse en beschutte plekken om zich niet verloren te voelen. Voor de grotere kinderen is er volop ruimte om de schooldag van zich af te schudden; er kan zelfs met water worden gespetterd.

Eigen tempo. Nanna Bertrums, oprichtster en algemeen directeur van Kinderopvang ’t Goudvisje, kan niet wachten tot het zo ver is: “Op de openingsdag sta ik daar met mijn overall en laarzen aan. We gaan samen met de kinderen de dieren verzorgen. Ik vind het belangrijk dat kinderen met dieren leren omgaan. Dat ze weten hoe je een konijn vasthoudt, dat geiten ook melk geven en dat ze met eigen ogen kunnen zien hoe kuikentjes geboren worden. Natuurlijk krijgen kinderen de ruimte om dat in hun eigen tempo te ontdekken. Kinderen die het eng vinden om een geitje te aaien, kunnen eerst achter het hek toekijken. Dat geldt ook voor het buitentheater. Je hebt kinderen die meteen het podium op willen, anderen kijken liever eerst de kat uit de boom. Daarom staan er niet alleen bankjes voor het toneel, maar ook een rij palen waar kinderen doorheen kunnen kijken. De meer verlegen types kunnen zich verdekt opstellen, maar toch zien wat er gebeurt.”

Fantasie gebruiken. De realisatie van de kinderopvangboerderij betekent de vervulling van een lang gekoesterde droom van Nanna. Wat maakt de kinderopvangboerderij zo bijzonder? “Het wordt een plek waar kinderen van alles kunnen ontdekken, alleen of met anderen. Kinderen vinden het leuk om zelf iets te maken en hun eigen fantasie te gebruiken. Daarom is het boerenerf niet volgebouwd met voorspelbare speelvoorzieningen, maar staan er toestellen van natuurlijke materialen waarmee op allerlei manieren kan worden gespeeld. Behalve dieren verzorgen, kunnen kinderen ook meehelpen in de moestuin en zien hoe tomaten, aardbeien en komkommers groeien. De oogst komt bij de lunch op tafel. Ook de allerkleinsten komen aan hun trekken met knus ingerichte speelplekken en buitenbedjes. We hebben al hele goede ervaringen met onze buitenbedjes. Kinderen die binnen hooguit een half uurtje slapen, zijn in de buitenbedjes soms twee uur in diepe rust. Het is gezond, kinderen krijgen er een hogere weerstand van.”

Leuk en leerzaam. Het omgaan met dieren en natuur is volgens Nanna niet alleen leuk en ontspannend, maar ook goed voor de ontwikkeling van kinderen: “Het werken in een moestuin is ook leerzaam. Het stimuleert beslissingen te nemen, vooruit te plannen en natuurlijk geduld te oefenen. Het ervaren van succes wanneer er geoogst kan worden, zorgt voor een positief zelfbeeld. Dat geldt ook voor de verzorging van dieren. Voeren, aaien of borstelen, maar ook het uitmesten van hokken is goed voor de motoriek, zowel de grove als de fijne. Daarbij vergroot de omgang met dieren het inlevingsvermogen van kinderen; de directheid van dieren geeft kinderen veel inzicht in hun eigen gedrag. De kinderopvangboerderij past helemaal bij onze visie op kinderopvang: een veilige en uitdagende omgeving bieden waar kinderen volop de ruimte hebben om nieuwe dingen te ontdekken en helemaal zichzelf kunnen zijn.”

Meer weten? Bel voor meer informatie of het maken van een vrijblijvende afspraak met de afdeling Planning & Plaatsing, (073) 522 16 70 of kijk op www.goudvisje.nl

<interview directie ’t Goudvisje:>

Kinderopvang ’t Goudvisje geeft kinderen de ruimte

Met ruime, lichte gebouwen en veel groene speelruimte voor de deur biedt Kinderopvang ’t Goudvisje een alternatief voor de grootschalige kindercentra. De formule is een succes. Wat maakt deze kinderdagopvang in Rosmalen, Empel en ’s-Hertogenbosch zo bijzonder?

De meeste kinderen op Kinderopvang ’t Goudvisje of buitenschoolse opvang ’t Haaienhonk komen er terecht via mond-tot-mond reclame van enthousiaste ouders. Nanna Bertrums en Odette Woortman, de drijvende krachten achter ’t Goudvisje en ‘t Haaienhonk, maken het regelmatig mee: ouders die hun kind al willen inschrijven voordat ze zelf zijn komen kijken. Odette: “Ze zeggen bijvoorbeeld: Mijn buurvrouw heeft drie kinderen bij jullie en ik hoor alleen maar goede verhalen. Gelukkig zijn die mensen nog steeds enthousiast als ze hier voor het intakegesprek komen. De eerste indruk is belangrijk. Bij binnenkomst moet je meteen het gevoel hebben dat je kind hier op de juiste plek is, en dat gevoel moet natuurlijk blijven. In praktijk lukt dat heel goed. Veel kinderen van onze kinderdagopvang gaan, eenmaal op de basisschool, ook naar onze buitenschoolse opvang.”

Sfeervol alternatief. Er worden in de regio ook diverse kindcentra opgezet, waar kinderen van 0 tot 13 worden opgevangen en naar school gaan. Hoe kijken ze daar bij ’t Goudvisje tegenaan? Nanna: “Wij bieden het alternatief voor die vorm van opvang. Met gezellig ingerichte locaties met veel buitenspeelruimte, helemaal afgestemd op de diverse leeftijdsgroepen. We hebben dagopvangvestigingen voor kinderen van 0 tot 4 en buitenschoolse opvang voor kinderen van 4 tot 12 jaar. In de kindercentra is de speelruimte, zowel binnen als buiten, toch beperkt. Daarbij betekent het kindercentrum dat ouders al een schoolkeuze moeten maken als hun kind nog maar 12 weken is. Onze ervaring is dat jonge ouders daar nog helemaal niet mee bezig zijn, ze willen vooral een goede en betrouwbare opvang voor hun kind. Dat bieden wij. Ons uitgangspunt is dat ieder kind uniek is en zijn eigen kwaliteiten heeft. Wij zijn erop gericht om die kwaliteiten naar boven te halen, en daar geven we kinderen alle ruimte voor. Letterlijk en figuurlijk. We gaan vaak met de kinderen naar buiten en schenken veel aandacht aan natuur. Op de nieuwe locatie, de kinderopvangboerderij, komen daar nog veel meer dieren bij. Cavia’s, kippen, geiten, schapen en misschien een pony, maar ook een insectenhotel met torretjes en kevers. Die gaan we samen met de kinderen verzorgen.”

Het thuisgevoel. Binnen de kinderdagopvang zijn knusheid en geborgenheid belangrijke waarden, maar ook op de buitenschoolse opvang wordt er alles aan gedaan om de kinderen zich thuis te laten voelen. Odette: “Buitenschoolse opvang moet geen verlengstuk van de schooldag zijn. Kinderen moeten hier echt het gevoel hebben dat ze klaar zijn met school en kunnen ontspannen op hun manier. Op ’t Haaienhonk kunnen ze kiezen uit heel veel verschillende activiteiten. Ze kunnen volop buitenspelen, maar ook binnen is van alles te doen: muziek, koken, knutselen, lezen, verkleden, spelletjes doen, er is een voetbaltafel, een make-uphoek en (spel)computers. De pedagogisch medewerkers zorgen voor een goed gevulde activiteitenkalender waarvoor de kinderen ook zelf ideeën kunnen aandragen. We hebben een ideeënbus en kinderen vanaf 8 jaar mogen onze enquêtes invullen. Daar komen vaak leuke dingen uit. Natuurlijk ook wel eens zaken die niet te realiseren zijn, zoals een zwembad of tennisbaan in de tuin, maar we kunnen wel tijdens een schoolvakantie met zijn allen naar het zwembad gaan.”

Betrokken personeel. Met twee kinderdagopvang vestigingen en zes locaties voor buitenschoolse opvang is ’t Goudvisje een begrip in Rosmalen/Empel en omgeving. De organisatie is de afgelopen jaren flink gegroeid. Met de komst van de kinderopvangboerderij zal het aantal opvangplaatsen opnieuw uitbreiden. Wat is de sleutel van dit succes? Nanna: “Onze medewerkers. Natuurlijk moeten pedagogisch medewerkers over de juiste papieren beschikken, maar dat vinden wij niet genoeg. Bij binnenkomst zien we vaak direct of iemand hier past. Dan zeggen we: ‘Dat is een goudvis.’” Odette, lachend: “Of een haai. We zoeken pedagogisch medewerkers die niet alleen op kinderen gericht zijn, maar ook oog hebben voor de ouders. Kortom sociale, communicatieve en betrokken types. Het is onze taak te zorgen dat de medewerkers dat ook blijven en zich verder kunnen ontwikkelen. Dat doen we onder andere met een aanbod van interne en externe opleidingen.” Nanna: “Laatst wilde een pedagogisch medewerker een cursus journalistiek doen. Dan kun je denken wat heeft dat nu met kinderopvang te maken? Maar omdat onze medewerkers veel zaken op papier moeten zetten, zoals verslagen voor ouders, vonden we dat een goed idee.”

Kwaliteit. Als professionele organisatie in de kinderopvang moet ’t Goudvisje aan alle wettelijke eisen voldoen. Naast het verplichte Convenant Kwaliteit Kinderopvang beschikt het bedrijf over het landelijk erkende ISO-kwaliteitscertificaat (HKZ 2002). Als een van de weinige kinderopvangcentra in de regio kreeg ‘t Goudvisje het certificaat SpeelTopVeilig. Dat houdt in dat alle speeltoestellen, binnen en buiten, aan de officiële Europese veiligheidsnormen voldoen. Odette: “Daarnaast hebben we een medewerker in dienst die de kwaliteit doorlopend bewaakt. Ook werkt op elke kinderdagopvang vestiging een huishoudelijk medewerker zodat de pedagogisch medewerkers alle tijd hebben om zich op de kinderen te richten.” “Allemaal belangrijke zaken,” bevestigt Nanna, “maar het allerbelangrijkste voor ouders blijft toch hun eigen indruk. Wie wil weten hoe het hier aan toegaat, is van harte welkom.”

<in kader>Kinderopvang ’t Goudvisje. In 2012 bestaat Kinderopvang ’t Goudvisje 15 jaar. Het bedrijf werd in 1997 opgericht door Nanna Bertrums: ‘‘Voor ik ’t Goudvisje oprichtte, werkte ik ook in de kinderopvang. Mijn droombaan, maar ik had al snel het gevoel dat ik het zelf beter kon. Ik ben begonnen met een paar kinderen en één medewerker. De opvang heeft zich elk jaar uitgebreid, maar de persoonlijke aanpak is altijd gebleven.”

In 2007 kwam Odette Woortman erbij. Zij had sales & marketing ervaring opgedaan binnen de reis- en uitzendbranche en had haar eigen woonwinkel: “Ik kwam hier in eerste instantie voor het uitvoeren van enkele projecten. De samenwerking verliep zo goed dat Nanna mij eind 2008 vroeg om samen met haar de directie te gaan voeren. De droom van Nanna is ook mijn droom geworden.”

Beide dames hebben nog genoeg dromen om waar te maken. Na de opening in juli van de kinderopvangboerderij in Empel volgt in 2012 een nieuw pand voor kinderdagopvang in Rosmalen. In de verdere toekomst hopen Nanna en Odette met een architect aan tafel te gaan voor de realisatie van een ruim opgezet BSO-recreatiekamp met een atelier, theaterruimte en véél buitenspeelmogelijkheden.

Nieuwsbrief Kinderopvang ’t Goudvisje, juni 2011, reclamebureau: Campaigns&Results, tekst: Moniek Moorman

 

%d bloggers liken dit: